I dok svi razmišljaju o garnituri, regalu i policama gotovo niko ne obraća previše pažnje na rasvjetu za dnevni boravak. Uglavnom se razmišljanje o rasvjeti svede na odabir neke lijepe stone lampe ali gotovo uvijek kao dekorativnog detalja.

No, izbor rasvjete može bitno promijeniti atmosferu prostorije – nagore ili nabolje.

Da biste rasvjetom postigli ovaj drugi cilj prilikom izbora treba da obratite pažnju na dimenzije, jačinu i boju ravjetnih tijela.

  • Rasvjeta u dnevnom boravku treba da bude slojevita kako biste mogli postići prelazno osvjetljenje – opuštajuća i smirujuća atosfera ili dobra rasvjeta za rad ili pak oboje u isto vrijeme u dva dijela iste prostorije
  • Velike, dekorativne lustere i visilice birajte ako imate dnevni boravak sa visokim plafonom
  • S druge strane, ako dnevni boravak ima nisku tavanicu birajte plafonjerke i ugradnu spot, reflektorsku rasvjetu
  • Dijelove dnevnog boravka koji su udaljeni od prozora dodatno osvijetlite
  • Dnevne boravke koji su dugi i uski takođe je potrebno strateški osvijetliti (na primjer, postavite rasvjetna tijela iznad polica, zidnih dekoracija, pored fotelje, stola…)
  • Za dnevni boravak su pogodniji topli tonovi osvjetljenja (žuti i crveni) za razliku od hladnih koji više odgovaraju kancelarijama
  • Da biste dobili odgovarajuću količinu svjetlosti pomnožite broj kvadrata dnevnog boravka sa 25 W i dobićete količinu svjetlosti koja vam je potrebna (na primjer, za dnevni boravka veličine 15 m² potrebno vam je 375 W)

Podne lampe su sjajan dekorativni detalj, ali samo ako imate dovoljno prostora da nikome ne smetaju. Česta greška je postavljanje podne preblizu mjesta za sjedenje tako da kad osoba sjedi ima direktno osvjetljenje tik iznad glave.

Zato podnu lampu postavite dovoljno daleko (po mogućnosti dva do tri metra) od mjesta za sjedenje i neka ne bude tik iznad glave kada sjedite u njenoj blizini.

Takođe, postolje podne lampe mora biti čvrsto i stabilno.

Stone lampe su takođe sjajan dizajnerski dodatak svakom prostoru i danas su znatno više od ukrasnih lampi sa ovalnim abažurom. Proizvode se od različitih materijala u živim bojama a nerijetko ih možete monitrati i na zid.

Ako vam stona lampa služi isključivo za čitanje pobrinite se da bude postavljena pola metra iza vašeg lijevog ili desnog ramena a jačina ne bi trebala biti ispod 150 W.

Izvor: dominfo.ba