Možda termin “feng shui“ zvuči previše misteriozno i egzotično,  ali, u suštini, on predstavlja skup savjeta kako da uređenje vlastitog doma stavite u funkciju vašeg zdravlja, a u konačnici na taj način kreirate i energijski efikasniji životni prostor.

Feng shui je već stoljećima slavljen i hvaljen zbog svoje sposobnosti da kod ljudi poveća nivo životne energije i pruži im mnogo zdraviji život. Feng shui zahtijeva dobro osvijetljen prostor koji  ima neometan protok zraka. Sunčevo svjetlo, samo po sebi, čini čuda, ali kada se primijeni kroz razne feng shui tehnike, može proizvesti nevjerojatna poboljšanja u vašem stanju svijesti, ali i konkretno, na planu energijske efikasnosti vašeg doma.

Prirodno stanje naše svijesti je red. Niko ne voli živjeti u neredu i to može itekako negativno uticati na vaše mentalno zdravlje. Da biste svoj životni prostor održali zdravim, potrebne su samo dvije stvari: dovoljno čistog zraka i dovoljno svjetla.

Svježi zrak je vrlo važan u modernom svijetu. Prije više hiljada godina nisu postojale tvornice i automobili koji ozbiljno umanjuju kvalitetu zraka. Čak i u vašem domu ima mnogo zagađivača, poput peći, ili frižidera. Dakle, puno više energije i truda je danas potrebno ulagati u pročišćavanje zraka, nego što je to bilo u prošlosti. Najlakši način za kompenziranje negativnog učinka nekih od tih zagađivača je nabavka prirodnih “čistača“ zraka. Mnoge vrste malih palmi i paprati poznate su po sposobnosti usisavanja otrovnih tvari koje se nalaze u zraku. Uz to, proizvode kisik, a predstavljaju i ugodan estetski dodatak vašem domu.

Rasvjeta je također vrlo važna. Svjetlost je jedan od najmoćnijih oblika energije u svemiru. Većina nas se ne izlaže sunčevoj svjetlosti u mjeri koja nam je potrebna na dnevnoj bazi. Feng shui potiče upotrebu prirodnog svjetla kad god je to moguće, ali na područjima gdje to nije opcija, preporučuje se osvjetljenje punog spektra. Pasivno iskorištavanje prirodnog svjetla znači aktivno izbjegavanje potrošnje električne energije.

Dakle, poboljšanjem rasvjete i nabavkom nekoliko biljaka možete drastično unaprijediti svoj životni prostor, a samim tim vaše zdravlje i kvalitet života. Biljke koje se preporučuju kao najbolji “čistači“ zraka su: patuljasta palma (Phoenix Roebelenii), zlatni puzavac (đavolji bršljan, lat. Epipremnum aureum), jedarce (Spatifilum), filadendron i pauk biljka (zeleni ljiljan, lat. Chlorophytum comosum).

Izvor: B&H Energy Efficiency Project