Da li znate koji dokumenti za kupoprodaju nekretnine su potrebni? Ako kupujete ili prodajete stan ili kuću, sigurno razmišljate koji dokumenti će Vam trebati. Iako se čini da je lista ispod duga, vjerujete da ćete navedene dokumente brzo prikupiti. Većinu od navedenih potvrda možete dobiti isti dan.

Prodavci:

 1. ZK izvadak na dan kupoprodaje;
 2. Potvrda da stan nema dug za vodu (VIK);
 3. Potvrda da stan nema dug za odvoz smeća (RAD);
 4. Potvrda da stan nema dug za grijanje (Toplane ili Sarajevo Gas);
 5. Potvrda da stan nema dug za održavanje zgrade od strane firme koja je zadužena za održavanje;
 6. Plaćen zadnji račun za struju;
 7. Potvrda iz Porezne uprave da vlasnik ili vlasnici stana nemaju dug za porez;
 8. Dokaz o vlasništvu stana (raniji kupoprodajni ugovor, rješenje o nasljeđivanju, poklonu ili sl.);
 9. Lična karta vlasnika stana;
 10. Rodni list;
 11. Ukoliko postoji više vlasnika, a svi nisu u mogućnosti prisustvovati potpisu kupoprodajnog ugovora, svi odsutni su obavezni dostaviti punomoć ovjerenu kod notara osobi koja je prisutna;
 12. Ako je stan bračna stečevina, potrebno je da ugovor o kupoprodaji potpišu oba bračna druga, ili da bračni drug, koji nije u mogućnosti prisustvovati potpisu, dostavi saglasnost za prodaju ovjerenu kod notara.

Kupci:

 1. Lična karta;
 2. Kapara ili cjelokupni iznos novca (gotovina, kredit ili kako je dogovoreno).

Usluge notara se plaćaju po dogovoru između kupca i prodavca, a praksa je da kupac plaća iste.

Moguće je da u određenim posebnim situacijama zatreba još neki od dokumenata. Ovo su posebne situacije kad je riječ npr. o maloljetnom licu ili licu sa oduzetom poslovnom sposobnosti. Također, ponekad nije potreban rodni list, ali je nekad neophodan zbog uvida u bračno stanje. U slučaju hipotekarnog kredita pri kupovini nekretnine, potrebno je niz dokumenata i to sve u zavisnosti od banke koja kreditira nekretninu. U svakom slučaju, agenti su na raspolaganju da svaki proces kupoprodaje prate, pomognu i prikupe svu moguću dokumentaciju za Vas. Vi se opustite, mi ćemo raditi!