Znate li da u BiH, u prosjeku, na plaćanje računa odlazi oko trećine prosječne plate, dok je, uporedbe radi, u SAD taj procenat ispod 10%? Da, dobro ste pročitali. Prosječan iznos računa za struju, vodu, grijanje i ostale komunalije iznosi oko 300 KM po domaćinstvu, što je tačno trećina prosječne plate u BiH. A znate li da, pametnim i odgovornim korištenjem energije, možete prepoloviti ovu sumu? Dakle, nije nimalo zanemariv novčani iznos koji na godišnjem nivou možete sebi i svojoj porodici uštedjeti odgovornim trošenjem energije.

Osim što vam može uštedjeti novac, kontrolisano korištenje energije – najčešće predstavljeno pojmom “energijska efikasnost“, s kojim, ne bez razloga, u posljednje vrijeme sve češće susrećemo – može donijeti i brojne druge benefite za vas i vašu okolinu. Ukoliko smanjite potrošnju energije, smanjujete i zagađenje zraka, što se u konačnici odražava i na vaše sopstveno zdravlje, jer u čistim sredinama je stopa respiratornih i drugih oboljenja kudikamo manja nego u zagađenim područjima.

Osim standarnih načina uštede enrgije, o kojima se najčešće priča u kontekstu energijske efikasnosti – termo-izolacija, korištenje uređaja s visokim stepenom energijske efikasnosti, promjena tuš baterija, smanjenje potrošnje vode i sl. – postoji još jedan vrlo učinkovit način da smanjite potrošnju energije, a samim tim i zagađenost zraka, ali i svoje račune: termostat. Prema iskustvu eksperata koji se ovim temama bave svakodnevno, ljudi često budu pozitivno iznenađeni nakon što otkriju značaj ove naizgled beznačajne sprave.

Zbog toga, ukoliko ste u svoj dom uveli nezavisan sistem grijanja koji kao komponentu sadrži i termostat, razmislite o tome da taj segment vašeg grijnog sistema unaprijedite. Ako imate stari termostat, zamijenite ga novim, podesivim termostatom s digitalnim očitavanjem. Taj termostat je mnogo precizniji od tradicionalnog. Osim toga, možete ga programirati i drugačije podešavati za različite sate dana i noći. On će automatski prilagoditi temperaturu tako da učinkovito zadovolji vaše potrebe za udobnošću, tako ćete izbjeći prekomjerni trošak energije, a uz to će vam uštedjeti stotine konvertibilnih maraka godišnje, te uticati na smanjenje zagađenja vaše okoline.

Spojite ugodno s korisnim i ne propustite da svoj dom opremite ovim jeftinim, a vrlo moćnim uređajem. Veća plata nije glavni razlog zašto stanovnici nekih naprednijih zemalja, poput SAD-a ili Švedske, procentualno troše mnogo manje novca na energiju nego mi. Glavni razlog je odgovornije ponašanje prema potrošnji energije, a samim tim i prema sebi i svojoj okolini. Da bismo mijenjali svijet, prvo trebamo mijenjati svoju svijest.

Izvor: B&H Energy Efficiency Project